You are currently viewing Music Mentál – ismerd fel és előzd meg!

Music Mentál – ismerd fel és előzd meg!

Segítőkkel karöltve indít online felületet a WMMD a zeneipar dolgozóinak mentálhigiénés támogatásáért.

Mac Miller. Amy Winehouse. Chester Bennington. Avicii. Chris Cornell. Egy sokkolóan hosszúra nyújtható névsor, amely többet mond a popzene és a mentális egészség relációjáról, mint bármi más. Számos olyan tehetséges előadó sorolható még ide, aki valamilyen mentális betegség vagy függőség következtében hagyott itt bennünket. A súlyos következményeket is tartogató függőségek, szorongás, depresszió, traumák napjainkban szervesen hozzákapcsolódtak a zeneipar világának személyes tapasztalataihoz. Beszélni róluk, helyén kezelni és megelőzni a problémát ugyanakkor már kevésbé normalizált és gyakorlatban ültetett dolog. Szükségszerű, hogy a 2020-as évek egyik nagy kihívása mindezt megváltoztatni.

Music Mentál

A 2021-es Music Hungary Konferencián hangzott el “Szépen lassan mindenünk leépül?” címmel egy panelbeszélgetés „Rock’n’roll és mentális egészség – szorongásaink és függőségeink a zeneiparban” alcímmel, melyen a résztvevők azt vitatták meg, hogy megvan-e a hazai zenei színtéren az a tudás, összefogás és tettrekészség, amely védőhálót tud biztosítani, ha valaki már bajban van. A Hangfoglaló Program által 2018-ban megrendelt kutatás szerint a hazai zenészek és zeneiparban dolgozók több mint 50%-a tapasztal magán rendszeresen negatív lelkiállapotot, komoly stresszt, szorongást vagy depressziót. Mindez még jóval azelőtt derült ki, hogy a COVID teljesen átírta volna az iparágban dolgozók vagy annak életében részt vevők jelentős részének a mindennapjait. Odafigyelünk-e vajon kellőképpen egymásra? 

A WMMD úgy döntött, hogy a konferencián közreműködő és további segítő szakemberekkel Music Mentál néven elindít egy kezdeményezést, melynek keretében a honi zeneipari szereplők (front- és háttérmunkásokat beleértve) és a segítő szakma résztvevői közt létrehoz egy saját online felületet, ahol bármilyen lelki-mentális jellegű problémáikkal megkereshetik az érdeklődők a nekik megfelelő segítőt.

A DIGIJUS támogatja a WMMD Music Mentál kezdeményezését!

Bővebben itt: https://wmmusicacademy-blog.tumblr.com/post/684402617205637120/musicmental
Kapcsolat: https://www.wmmd.hu/musicmental/

Kép: WMMD